donderdag 6 december 2012

Mijn naam is Kelina en ik ben 11 jaar oud ...

Onlangs is de organisatie Steps een wereldwijde campagne gestart met de vraag: Waarom Armoede of zoals in het Engels http://www.whypoverty.net/ Zo heb je direct de link om eens te zien wat ze doen. Het mooie aan deze campagne is dat het iedereen oproept er eens over na te denken waarom armoede bestaat. Ook geven ze aan dat iedereen die een oplossing denkt te hebben uitgenodigd wordt om die te delen met andere. Hun website is daar speciaal voor gemaakt. Een oordeel geven ze niet, veroordelen al helemaal niet.
Vandaag na ons werk weer eens bij de crèche langs geweest.  Er zijn in verband met de vakantie geen kinderen meer, maar de assistenten hadden een "haarsalon" geopend, de kinderen in de buurt konden daar lekker hun haar laten verzorgen, extensions (haarverleningen), laten aanbrengen of even het wat droge kroeskoppie in het vet zetten. Hierdoor verdwijnen de krullen en de luis vindt dat ook niet lekker.
Al pratend met de vrouwen vroeg ik wat ze met de vakantie gaan doen. Opvallend is dat al deze meiden een kind hebben en geen man, het hele jaar door werken, wonen in een golfplatenhutje, geen verjaardagen vieren (Althans niet met een kadootje of taart), en tenminste 5 uur of meer reizen van hun familie wonen. Ook heeft de helft geen geld, de enige keer per jaar dat ze dat al kunnen doen, om hun familie te gaan bezoeken met de kerst. De trein kost voor moeder en kind naar de andere kant van het land 700 Rand, zo'n 65 euro. En dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast moet je voor zo'n familie bezoekje ook nog eens kleding meenemen voor je broers, zussen en vader en of moeder.

  
Onze dagelijkse route naar het werk, voldoende gaten in de weg om rustig om je heen te kijken.
Ook al voel ik me werkelijk veilig in deze enorme Township, er zijn toch wel plaatsen waar ik niet lopend door zou willen. Je voelt dat onbestemde en zeer onveilige gevoel dan op je afkomen. Kortom daar ga je niet heen zonder de veiligheid van een respectabel persoon uit deze wijk zelf of zonder dat je begeleid wordt door een "vriendelijk" bendelid. Kelina is een meisje van elf jaar oud en beleeft dit elke dag, ze vertelt het zelf op een indringende manier. Klik maar naar deze link om het korte filmpje te zien.
http://www.youtube.com/watch?v=h0iqqj1PjyQ
Voor de bezoekers die nog naar ons toe komen om mee te helpen klussen, de wijk ziet er inderdaad zo uit, maar ons werk is net iets verder weg en is echt veiliger.
Oh ja, wellicht vind jij het ook leuk om na te denken, waarom armoede nu bestaat.
Groetjes en tot snel maar weer.




Geen opmerkingen: