dinsdag 5 maart 2013

Vrouwen van GetOn

Dit keer geen inspiratie om lang te bloggen, daarom een impressie van de vrouwen die de laatste jaren door mij digitaal zijn vastgelegd en wonen in de townships in en rondom Atteridgeville, de omgeving waar de studenten van onze GetOn school leven.
Dit was althans de bedoeling maar zondag, en nu ook op deze maandag, ben ik al-met-al een 8 uur bezig om een eenvoudige diafilmpje om te zetten naar een film die via youtube te zien is. Probeer dat maar eens met traag internet, software giganten als Google en Apple die niet één standaard hanteren, en dat met een digibeet als ik. Hulp van buiten is ingeroepen, gedropboxt, gemailed en gebeld, whatsappen en smsen,  kortom het heeft heel wat voeten in de aarde om dit blog met vertraging aan te bieden. Inmiddels kan ik melden dat de inspiratie terug is, zeker nu onze GetOn actie op de 1Procentclub in nog geen drie en halve week haar doel heeft bereikt!!! Via crowdfunding is 1500 euro opgehaald voor het opknappen van 3 van de Home from Home huizen hier in Khayelitsha. Het voelt fantastisch dat meest totaal vreemde mensen, zonder dralen, een bedrag storten om je te helpen. Tof, en wat een blijdschap op de gezichten van de kinderen nu we ook woning zeven gaan afmaken.  De foto's en verhalen volgen op Facebook, Twitter en Pinterest van GetOn.  De link naar de 1procent club is: De GetOn pagina opknappenweeshuizen in Khayelitsha
Fantastisch zijn ook de vertalers die zich als vrijwilliger hebben aangemeld om mijn blog in het Engels te vertalen. Hierdoor verschijnt binnenkort ook een Engelse versie van mijn blog "Tales from a Township".

Daarnaast zijn we ook een actie gestart met de Heldenrace die wordt gehouden op zondag 09 juni a.s. te Amsterdam. Je kunt er alles over lezen als je deze link aanklikt (wel terugkomen om de rest van het blog te lezen hoor) Heldenrace 2013 GetOn. Het mooie hieraan is dat we inmiddels tien lopers hebben die zes kilometer lopen en zelfstandig 200 euro of meer inzamelen voor het GetOn doel, in dit geval het ondersteunen van studenten om een vakgerichte opleiding te volgen. We zijn nu net een paar weken bezig en de teller staat al op 1955 euro, we gaan voor 2720 euro, maar dat gaat makkelijk lukken.
Binnenkort gaat zich in ieder geval nog een mysterie guest aanmelden op deze heldenrace-pagina en uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat zij gezelschap wordt gehouden door haar schoonzus. Big Mama en Big Sister overwegen om vanuit de sloppenwijken van Brazzaville mee te gaan lopen, zo is het gerucht, en dat allemaal om hun kleindochters te steunen in een wens om een opleiding te gaan doen die ook direct werk oplevert en dus financiële zelfstandigheid.



Dan de vrouwen achter GetOn, en deze staan niet op een filmpje noch verschijnen ze veel op de voorgrond, maar ze zetten zich met heel veel vrije tijd in om de Stichting GetOn verder te helpen en onder de aandacht te brengen. Een zal ik nu kort voorstellen; Elske van der Horst, achtendertig lentes jong (eigenlijk winters want ze is geboren in december), ze heeft niet alleen heel veel emmers verf leeggemaakt in de woningen die we hebben opgeknapt, maar ze is verantwoordelijk voor alle Social Media uitingen van GetOn, ze heeft zich erin vastgebeten en is er werkelijk een kanjer in. We hebben inmiddels vele digitale vrienden en vriendinnen. Ach, denk je dan wellicht, Social Media, of ook wel a-sociale media genoemd, wat brengt dat nu? Wel, Elske is de drijvende kracht achter het GetOn-project van de 1Procentclub en de Heldenrace, inmiddels zijn er organisaties die GetOn uitnodigen om op hun pagina's te schrijven, en helpt het sponsoren hier in Afrika net over die drempel om een besluit te nemen om GetOn te steunen. Kortom het werkt.

Op 8 maart is het International Women's Day, goed om de vrouwen daarom in het zonnetje te zetten in plaats van ze met geweld tegemoet te treden. Het thema is dit jaar "A promise is a promise; End violence against Women". Wel dan nu het filmpje "de Vrouwen van GetOn": Vrouwen van GetOn





3 opmerkingen:

Remco zei

Prachtige film....en zoals het een goed regisseur betaamt, kost een mooie film nou eenmaal veel tijd. Het resultaat mag er dan ook zijn!!!

Je bent nu een ervaren digibeet :-)

Daarnaast mooie resultaten die bereikt zijn. GROOT compliment ook aan Elske voor alle projecten en social media. Dit heeft veel losgemaakt!

GetOn the good work!

Anoniem zei

Hoi Jan en Elske,

prachtig het delen van jullie ervaringen en het succes van betrokkenheid met hulp van social media.

En wat een bijzonder mooie verzameling van prachtige vrouwen in het filmpje.

groet,
broer Simon

Anoniem zei

Hoi Jan en Elske,

prachtig het delen van jullie ervaringen en het succes van betrokkenheid met hulp van social media.

En wat een bijzonder mooie verzameling van prachtige vrouwen in het filmpje.

groet,
broer Simon