vrijdag 22 februari 2013

Zie het en het gebeurt...

Mebeki, de president na Mandela en voor Zuma, vroeg de mensen creatief te zijn en niet af te wachten wat de regering kon doen, maar alvast zelf het initiatief te nemen. Het hele leven hier is ervan vervuld. Mensen zijn heel creatief, het doet soms wat denken aan wat er vlak na de oorlog gebeurde (ja, dat weet ik natuurlijk alleen van overlevering, want zoveel jaren telt mijn leven nog niet).Toen verdiende men geld met het wit schilderen van spatborden van een fiets, verkocht men allerlei zelfgemaakte producten en was straatventen een gebruikelijk beeld. 
Het is fantastisch wat men doet, ik zal een willekeurige lijst geven van wat ik, als ik naar mijn werk ga of wanneer ik een boodschap ga doen, tegenkom.
Parkeer je een auto, dan is er binnen een straal van 100 meter iemand die direct aanbiedt op je auto te passen, helpt je met in- en uit parkeren, een kleine fooi voor het gebruik van deze publieke ruimte is gebruikelijk. 

toiletrolhouder, beetje grof maar effectief

Zo dicht aan de kust is er zand genoeg, was het schoon, geef het een kleur en lijm het op theeglazen, waxinelichtje, spiegels, kaarsenstandaards of maak een schoudertas van zand, ik heb ze gezien; werkelijk prachtig. Pak een stuk ijzerdraad en een zak met kralen en maak de mooiste kunststukken, tot aan kerstboom-engeltjes of de kerstboom zelf toe. Neem een wit stukje papier, plak er een gekleurd vel papier op, vorm met ijzerdraad een figuur, plak het erop. Vele wederverkopers staan bij elk stoplicht om dit te verkopen. Kom met een vuilniszak, loop langs de file en vraag om het afval aan de automobilist en krijg direct een muntje toegestopt. Schrijf op een A-4 funny stories, allerlei mopjes, soms wat flauw maar het levert geld op. Neem afvalhout, een mes en bijtel en laat je inspireren door de vorm; prachtige beelden zijn het resultaat, brei of punnik je eigen poppen, ik heb ze gekocht voor Gea en Quima, mijn buurmeisjes in Spanje, ze zijn prachtig. Neem een knuffel, naai die op een muts, maak er direct een mouw en wanten aan.

knuffel met warme oren en wanten voor de winter 
Ga het afval langs en maak van oude deuren, lekke badkuipen weer bruikbare onderdelen, voor je prefab bouwproducten, elke dag rij ik door Khayelithsa en jouw kant-en-klare golfplaten huisje/hutje is op de stoep te koop. Hetzelfde geldt voor de fietsenmaker met zo'n enorme stapel frames voor de deur, dat je er amper langs kunt, de vuile pens klaargemaakt op houtvuur in een oud olievat, de oude kettingen die gelast worden tot wijnfles-houders, oud-ijzer kunstig gemaakt tot art. Alles wordt gebruikt, alles wordt een derde leven gegeven, in allerlei dingen is nieuwe handel te zien. Altijd met een brede lach. 

Het hebben van drie banen en het zeven dagen in een week werken om je gezin te onderhouden, het is hier heel gebruikelijk. De vuilnisman die extra hard zingt tijdens de kerstdagen om duidelijk te maken dat hij tijdens de feestdagen werkt, de postbode die aanbelt om een goed nieuw jaar te wensen, de mannen in hun korte broek maar met een kerstmuts op, die liederen zingen van deur tot deur. De vele briefjes in de brievenbus om te vragen om werk.
Ach, je vraagt je af als je dit dagelijks meemaakt, hoe je nog een boodschap kunt doen of op je werk komt? Kom zelf kijken, dit prachtige land is zeker een bezoek waard.
Times are changing, werkelijk, je valt hier soms diep en er zijn verhalen die je laten zien dat we op een snijpunt staan van slechter, meer en grotere verschillen tussen arm en rijk, maar duwen we de andere kant op, maken we die keuze dan is dit de eerste wereld en zeker geen derdewereldland. Het duurt mogelijk nog 30 jaar maar het gaat gebeuren. Be happy, schets een helder doel voor jezelf en verwezenlijk het!!

Geen opmerkingen: