zaterdag 16 februari 2013

I could see by the hurt in his eyes it was bad

Er zijn steeds meer mensen die mijn persoonlijke impressies neergeschreven in dit blog volgen. "Het is wel heftig wat je daar meemaakt", was een van de laatste reacties. "Zal ik dan de dingen benoemen die uitsluitend positief zijn", stelde ik voor; "Nee, ga gewoon door, we lezen het en slaan een spreekwoordelijke arm om jullie heen". Toch was ik van plan dit blog over alleen leuke dingen te schrijven, maar daar is geen tijd voor, dat doe ik de volgende keer. Rottigheid gaat net iets sneller.
De titel van dit blog is een uitspraak van een moeder toen een politieagent bij haar huis kwam om te vertellen wat er met haar 19 jarige dochter was gebeurd. Ge-Audrey Green was verkracht en vermoord. Op het regionale gerechtsgebouw zijn er dagen dat er meer dan 7 verkrachtingszaken worden behandeld, helaas leidt slechts een klein percentage tot een veroordeling. Wat verontrustend is, alsof het nog erger kan, is dat het niet alleen verkrachtingen betreft maar veelal ook leidt tot brute moord; het betreft kinderen, jonge en oudere vrouwen, maar ook jongens.
Elke 4 minuten wordt er hier in Zuid-Afrika iemand verkracht!! Afgelopen vrijdag werd er opgeroepen als protest in het zwart gekleed te gaan; het was een warme dag, maar alles wat ik aan zwarte kleren kon vinden, had ik aan.
Verder bladerend in de krant de hoorzittingen van Eskom, over de verhoging van haar tarieven voor de elektriciteit. Ach, denk je dan wellicht als Nederlander, ja dat vinden wij in de huidige crisis ook niet leuk als Nuon de stroom weer duurder maakt. Zeker niet nu onze pensioenen onder druk staan en we bijna 5 miljard aan WW uitkeringen uitgeven, of Dijsselbloem een kleine miljard "winst" van De Nederlandse Bank afroomt om het gat in de begroting te vullen. Wel, Mastoera, een huismoeder met twee kinderen, verscheen met drie plastic zakjes voor het Eskom panel. Maatje boterham. Ze meldt dat een prijsverhoging van elektriciteit er behoorlijk inhakt. Ze koopt op dit moment 5 Rand (zeg 4 eurocent) per dag aan elektra. Dit is genoeg om een fluitketel water te koken en een snelle warme prak eten. En voor de duidelijkheid: geen vier gangen dineetje, maar gewoon een blikje bonen en wat pap. Als de tarieven zoals voorgesteld omhoog gaan met 16 procent, dan kan ze dat beetje zout, rijst en half stukje zeep voor de was wel vergeten. Voor we het weten, is er geen boom meer over wanneer we met zijn allen hier weer op houtvuren moeten koken. Wanneer ik komende maandag door Brazzaville loop om wat studenten van de GetOn school thuis te brengen, zie ik de elektriciteitskabels over de grond lopen, open gekrabd op verschillende plekken om stroom af te tappen. Ja, Zuid-Afrika kent een behoorlijke informele economie. In Nederland praten we dan over zwart geld. Wel het zijn hier vooral de "zwarten" van huidskleur die dit doen. Ze hebben ook een redelijke bedrijvigheid die het begrip belasting niet kent, veel hebben geen bankrekening, zijn niet geregistreerd, hebben geen DigiD of sofinummer, sommigen bestaan niet eens, hebben geen geboortecertificaat.
Waarom Armoede? Wel ik zal niet diegene zijn die meent de wijsheid in pacht te hebben, maar wellicht is het goed om eens terug te denken aan de begrippen die vandaag nogal hol zijn, maar tijdens de Franse revolutie zo mooi klonken: "Vrij, Gelijk en Samen". Wanneer we deze vrije vertaling van Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap, een eigentijdse invulling zouden geven, en waar bezit, gemeenschapszin en een ieder werkelijk één stem zou hebben, waarlijk werd beleefd, dan zag het er wel wat anders uit.
Volgende keer meer, moet om half vijf op voor een vlucht naar Pretoria, lekker naar school op maandag.

 

Geen opmerkingen: